Windows 10X Hakkındaki Tüm Detaylar

Microsoft'un 2 Ekim'de düzenlediği etkinlikle tanıttığı Surface Laptop 3, Surface Pro X, Surface Duo gibi cihazların yanı sıra Windows 10X işletim sistemi, birçok kullanıcının kafasını karıştırmıştı. Daha önce Windows 10'un son işletim sistemi olacağını açıklayan şirketin yeni hamlesi, şaşkınlık yaratmıştı. Gelin aslında yeni bir işletim sistemi olmayan Windows 10X'e yakından bakarak kafalardaki soru işaretlerine yanıt arayalım.


Geçtiğimiz günlerde kendi adına yılın en önemli etkinliğini düzenleyen Microsoft; Surface Laptop 3Surface Pro X ve katlanabilir telefonu Surface Duo'yu duyurarak pazardaki ürün sayısını artırmıştı. Şirketin çift ekranlı cihazlar için geliştirdiği yeni işletim sistemi Windows 10X de bu etkinlikte görücüye çıkmıştı.

Klasik işletim sistemlerine göre hakkında daha az bilgi bulunan Windows 10X'in kullanım alanı ve özellikleri hakkında bazı soru işaretleri olmuş ve bu işletim sisteminin son kullanıcıyı etkileyip etkilemeyeceği merak edilmişti. Vakit kaybetmeden gelin bu sorulara yanıt bulacağınız detaylara geçelim. 

Bilgisayarlarımızı Windows 10X'e yükseltebilecek miyiz?

windows 10 laptop

Aslında bu sorunun yanıtı oldukça basit çünkü Microsoft, yaptığı duyuruda bu yeni işletim sisteminin Surface Neo gibi çift ekranlı cihazlarda kullanılacağını açıkladı. Yani bu işletim sistemi bilgisayarlarda kullanılmayacak. Microsoft'un bu işletim sistemini kullanmak için koyduğu bir diğer şart da cihazın Intel marka bir işlemciye sahip olması gerektiği.

Hangi cihazlar Windows 10X ile çalışacak?

surface duo neo

Microsoft'un bilgisayarlar için en güncel işletim sistemi olan Windows 10'un sonuna eklenen "X" harfiyle oluşturulan yeni işletim sisteminin, isminden yola çıkarak hangi cihazların bu sistemle çalışacağını tahmin etmeye çalışabilirsiniz ancak muhtemelen yanılacaksınız. Microsoft'un "X" son ekiyle duyurduğu yeni tableti Surface Pro X, tahminlerin aksine Windows 10X ile gelmeyecek.

Şirketin yeni katlanabilir telefonu Surface Duo da çift ekrana sahip olmasına rağmen Android kullanacak. 2020'nin sonlarına doğru piyasa çıkacak olan Asus, Dell, HP ve Lenovo'nun çift ekranlı bilgisayarlarında kullanılacak olan işletim sistemi, Surface Neo'nun da arkasındaki güç olacak.

Windows 10X'te çalışacak uygulamalar nereden indirilecek?

microsoft store

Microsoft'un yeni işletim sistemi için ayrı bir uygulama mağazası açmayacağını söyleyebiliriz. Windows 10'da da olduğu gibi Windows 10X, Microsoft Store'dan indirilen uygulamaları çalıştıracak. Aynı zamanda normal bir bilgisayardaki gibi Win32 masaüstü uygulamaları da bu işletim sisteminde kullanılabilecek.

Windows 10X, tamamen yeni bir işletim sistemi mi?

windows 10x

Windows 10X'in aslında tamamen yeni bir işletim sistemi olduğunu söylemek yanlış olur çünkü yeni sistem, temelde Windows 10'un farklı bir arayüzle sunulan hâli gibi görünüyor. Tabii şirketin bu işletim sistemini Windows 10'un yer almadığı cihazlarda kullanacak olması, Windows 10X'i özel kılıyor.

Windows 10X'in Windows 10'dan farkı ne olacak?

windows 10x

Elimizdeki bilgilere göre "Windows 10'un ikiye bölünmüş hâli" olarak tanımlayabileceğimiz Windows 10X, tanıtım görsellerine göre Başlat menüsü yerine Başlat ekranıyla gelecek. İki ekranda aynı anda farklı uygulamalar da çalıştıracak işletim sistemi hakkında Microsoft, 2020'deki geliştirici konferansında daha çok bilgi vadediyor.

Windows 10X hakkında merak edilenlere yanıt aradığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de düşünceleriniz yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Teknoloji devi Microsoft'un bu girişiminin nasıl karşılık bulacağını 2020 yılının yaz mevsiminde daha net bir şekilde göreceğiz.




Internet Explorer, Windows Kullanıcılarını Tehlikeye Atıyor
Internet Explorer, Windows Kullanıcılarını Tehlikeye Atıyor

Microsoft'un internet tarayıcısı Internet Explorer'da kullanıcıların izlenmesine ve dosyalarının çalınmasına sebep olabilecek bir güvenlik açığı keşfedildi. ...

Sızıntılara Göre Xiaomi Mi A3 Geliştirme Evresinde
Sızıntılara Göre Xiaomi Mi A3 Geliştirme Evresinde

XDA Developers’ın açıklamalarına göre Xiaomi Mi A3 telefonu geliştirme evresinde olabilir. ...

Twitter Kullanım Dışı Tweetler İçin Daha Fazla Detay Sunacak
Twitter Kullanım Dışı Tweetler İçin Daha Fazla Detay Sunacak

Twitter, kullanıcıların sık sık gördüğü "Bu tweet kullanım dışıdır/kullanılamıyor" uyarılarına karşı, kullanıcıların neden göremediğini açıklayacak yeni bir özellik...