Dumanla Haberleşme Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Dumanla Haberleşme Nedir ? Nasıl Yapılır ?

dumanla haberleşme

Western filmlerinde, film yapımcıları Kızılderilileri dumanla haberleşme kullanan usta iletişimciler olarak tasvir ettiler . Yukarıdan görülen şekil değiştiren bir alfabe gibi bilinmeyen bir kodla karmaşık mesajlar gönderirlerdi. Bu ilginç filmler için yapılmış olsa da, dumanla haberleşme nasıl kullanıldığı gerçeği o kadar karmaşık değil. Uzun mesafelere temel iletimleri göndermek için kullanılan basit mesajlaşma sistemleriydi.

­Dumanla haberleşme kullanmanın tek dezavantajı, düşmanın da onları görebilmesidir. Bu nedenle, aktarımlar için belirlenmiş bir kod yoktu ve her kabilenin kendi sistemi vardı. Mesajın anlamı önceden belirlenmiş ve yalnızca sinyalin göndericisi ve alıcısı tarafından biliniyordu. Bir kabile, düşmanın yakında olduğuna veya hastalığın kampın üzerine düştüğüne dair bir mesaj gönderebilir. Ayrıca sinyalleri savaşın sonucunu duyurmak veya takviye çağırmak için de sıklıkla kullanırlardı. Daha uzak mesafelere sinyal göndermek için kabileler , mesajı birinden diğerine iletmek için bir ateş zinciri kurarlardı .

İletişim kurmak için duman sinyallerini kullanan tek kişi yerli Amerikalılar değildi. Çin Seddi boyunca konuşlanmış Çinli askerler, bir gözetleme kulesinden diğerine yaklaşan saldırı mesajlarını iletmek için duman sinyalleri kullandı. Uzaktan kolayca görülebilen yoğun duman oluşturmak için kurt gübresi, güherçile ve sülfür karışımı kullandılar. Mesajı kuleden kuleye ileterek, sadece birkaç saat içinde 300 mil kadar uzağa bir bildiri yayınlayabildiler.

İki yönlü telsizler ve acil durum işaretleri dumanla haberleşme sistemini geçmişte bırakmış olsa da , The Boy Scouts of America hala duman sinyalizasyonunu öğretiyor. Gözcülerine, vahşi doğada başlarının belada olduğunu belirtmek için acil durum sinyali olarak üç üfleme dumanla haberleşme için göndermelerini söylerler. Bunun nedeni en iyi İzci sloganı olan “Hazırlıklı Olun” sloganında belirtilmiştir. Bir şeyin sizi ormanda ne zaman kayıp ve mahsur bırakacağını asla bilemezsiniz. Hiç kimse bunu planlamaz. Güvenlik için nasıl bir sinyal gönderileceğini bilmek ve hazırlıklı olmak, sadece İzciler için değil, tüm açık hava meraklıları için iyi bir fikirdir.

Bu yazıda, dumanla haberleşme sinyallerini kullanılarak ne tür mesajların gönderildiğine ve bunu kendi başınıza nasıl yapacağınıza bakacağız.

Dumanla haberleşme nasıl yapılır

dumanla haberleşme
  • Dumanla haberleşme oluşturmak için ihtiyacınız olan ilk şey bir yangındır . Ateşinizi olabildiğince yüksek bir açık alanda oluşturun. Amacınız sinyalin kilometrelerce uzaktan görülmesini sağlamaktır, bu nedenle bir dağın tepesindeki açıklık iyi bir konumdur. İyi bir ateş yaktıktan sonra ateşinize çimen ve yeşil çubuklar ve dallar ekleyin. Bu alevleri boğacak ve yoğun, beyaz bir duman oluşturacaktır.
  • Mesajınızı göndermek için yanmasını önlemek için bir battaniyeyi ıslatın ve dumanlı ateşinizin üzerine atın. Yukarı doğru dumanın izi durduğunda, gökyüzüne doğru beyaz bir nefes göndermek için battaniyeyi çekip çıkarın ve ardından battaniyeyi geri koyun. Bu bir nefes mesajı gönderecek. Vereceği mesaj size ve alıcınıza bağlıdır. İki nefes ve üç nefes mesajı oluşturmak için bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
  • Bu son derece basit bir iletişim şekli gibi görünse de, önemli olan duman üflemelerinin neyi temsil ettiğini hatırlamanız gerekir. Yerli Amerikan kabilelerinin gönderdiği mesajlar basit ama çok önemliydi. İşte Apaçi Kızılderili kabilesinin kullandığı yaygın sinyallerden birkaçı:
  • Tek nefes – Tek bir duman yaymak genellikle bir dikkat sinyali olur. Bu, olağandışı bir şeyin olduğu anlamına geliyordu, ancak alarm veya yakın bir tehlike için bir neden yok. Genellikle daha fazla sinyal için izlenmesi gereken bir işaretti.
  • İki nefes – İki nefes sinyali, her şeyin yolunda olduğu ve kampın kurulmuş ve güvenli olduğu anlamına geliyordu. Bir sonraki duyuruya kadar mevcut konumlarında kalacaklarını belirtti. Kamp daha kalıcı olsaydı, komşu grupların kalıcı kampın yakın ve güvenli olduğunu bilmelerini sağlamak için sürekli iki nefes mesajı gönderildi. Yerli Amerikan kabileleri mevsimler, kaynakların mevcudiyeti ve güvenlik için sık sık kampları taşıdıklarından önemli bir mesajdı.
  • Üç nefes – Bu, bugün İzciler için olduğu gibi bir alarm sinyaliydi. Kızılderililer, yaklaşan düşmanlara karşı uyardı veya bu sinyalle bir savaşın başlangıcını işaret ettiler. Sürekli tek sütun duman, daha büyük bir tehlike ve yardım çağrısı yaptı.

Dumanla Haberleşme Tarihi

Gelen eski Çin’de boyunca konuşlu askeri Seddi kuleden kuleye sinyal tarafından yaklaşan düşman saldırısı birbirlerini uyarmak istiyorum. Bu şekilde, sadece birkaç saat içinde 750 kilometre (470 mil) kadar uzak bir mesaj iletebildiler .

Dumanla haberleşme, duman sinyalinin yanlış kullanımının MÖ 8. yüzyılda Batı Zhou Hanedanlığı’nın düşüşüne katkıda bulunduğu bilinmektedir . King You of Zhou , cariyesi Bao Si’yi eğlendirmek için savaş ağalarını yanlış uyarı işaretleriyle kandırmak gibi bir alışkanlığa sahipti .

Yunanlı bir tarihçi olan Polybius , MÖ 150 civarında, Yunan alfabetik karakterlerini sayısal karakterlere dönüştüren daha karmaşık bir alfabetik duman sinyalleri sistemi geliştirdi. Kolayca setlerini tutarak sinyallerinin gönderilmesini mesajlar etkin meşaleler çiftler halinde. ” Polybius meydanı ” olarak bilinen bu fikir, kriptografiye ve steganografiye de uygundur . Bu kriptografik kavram, Birinci Dünya Savaşı’nın sonraki yıllarında Japon Hiragana ve Almanlar ile birlikte kullanılmıştır .

Kuzey Amerika yerli halkları da duman sinyali ile iletişim kurdu. Her kabilenin kendi sinyalizasyon sistemi ve anlayışı vardı. Bir sinyalci, tipik olarak nemli çim kullanarak bir yükseklikte yangın çıkardı, bu da bir duman sütununun yükselmesine neden olur. Otlar kururken çıkarılır ve ateşe başka bir demet konurdu. Söylendiğine göre yokuş boyunca dumanın konumu bir anlam taşıyordu. Tepenin ortasından gelseydi, bu her şeyin yolunda olduğunu gösterirdi, ancak tepenin tepesinden itibaren tehlike anlamına gelirdi.

Duman sinyalleri bugün kullanımda. Kardinaller Koleji kullanımları yeni seçimini belirten sinyalleri duman Papa bir sırasında papalık kardinaller toplantısı . Uygun kardinaller, biri üçte iki artı bir oy alana kadar gizli oylama yapar . Oy pusulaları her oylamadan sonra yakılır. Siyah duman, oy pusulasının başarısız olduğunu gösterirken, beyaz duman yeni bir Papa’nın seçildiği anlamına gelir.

Renkli duman bombaları , özellikle topçu veya hava desteği çağrıları sırasında askeri kuvvetler tarafından konumları işaretlemek için kullanılır.

Dumanla haberleşme, duman sinyalleri tehlike sinyallerini göndermek için kullanılan duman üreten cihazlara da atıfta bulunabilir.

Dumanla haberleşme hareketleri

Hareketler ve işaretler aracılığıyla iletişim kurmak çok insani bir özelliktir. Gelecekteki şantiyede yaşayan Arapaho Kızılderilileri de dahil olmak üzere ovadaki kabileler, standart bir imzalama sistemi geliştirerek bu doğal eğilimi başka bir seviyeye taşıdı. Arapaho şefi Küçük Kuzgun, “Komançiler, Kiowalar, Apaçiler, Caddos, Gros Ventres, Yılanlar, Kargalar, Pawnees, Osages, Arickarees, Nez Perces, Cherokees, Choctaws, Chickasaws, Sacs and Foxes, Pottawattomies ve diğer kabilelerle tanıştım. isimlendirilen kabilelerdeki gibi sesli diller anlamadık ama işaret dilinde özgürce iletişim kurduk. “

İşaret dili belli bir mesafeden iletişime izin veriyordu, ancak iletilen şeyi anlamak için yine de oldukça yakın olmak gerekiyordu. Mahremiyet sorunu da vardı. Herkes işaretleri anladığı için, her zaman “kulak misafiri olma” tehlikesi vardı.

Beyazların Pony Express’i “icat etmesinden” çok önce , Ovaların yerli halkları, önce yürüyerek ve ardından İspanyolların atları at sırtında Amerika kıtasına tanıtmasından sonra bir dizi haberciyle iletişim kurdular. Bu nispeten yavaş bir iletişim aracıydı ve haberci için çok fazla tehlike vardı. Birinin mesajı amaçlanan hedefine ulaşabilir veya ulaşamayabilir ve yanıtlar arasında uzun bir zaman olabilir.

Dumanla Haberleşme Uzaktan iletişim kurmanın daha güvenli ve daha hızlı yolu, duman sinyalleri ve işaret yangınlarıydı. Bunlar, işaret dili gibi standart bir koddan oluşmuyordu. (Bazı standart duman sinyalleri olmasına rağmen: Bir nefes “Dikkat” anlamına gelir; ikisi “Her şey yolunda” anlamına gelir ve üç duman veya arka arkaya üç ateş “tehlike, sorun veya yardıma ihtiyaç var” anlamına gelir!) Amaç, gizli bilgiyi uzaktan iletmekti, bu nedenle sinyallerin çoğu özel olarak ve belirli bir amaç için tasarlandı. Sinyaller herkes tarafından görülebiliyordu, bu yüzden hedeflenen alıcı tarafından anlaşılmaları gerekiyordu, ancak düşman tarafından değil.

Arapaho Kızılderilileri ve Prairie Schooners

Dumanla haberleşme denildiği zaman tarihte ilk akla gelen isim Arapaho’dur. Arapaho, Büyük Göller bölgesinden Algonquin ailesinin bir parçasıydı. Avrupalı ​​yerleşimciler batıya doğru ilerlerken, diğer kabileler Arapaho’nun anavatanına taşındı ve daha batıya gitmelerine neden oldu. Kuzey Arapaho, Colorado’daki Güney Arapaho olan Wyoming’de sona erdi. Rocky Dağları’na ulaştıklarında (yaklaşık 1750), dağlara erişmelerine izin vermeyen Utes dahil Colorado Kızılderilileriyle karşılaştılar. Böylece Güney Arapaho, Güney Platte Nehri Vadisi’ne yerleşti.

Çok büyük bir kabile değillerdi, bu yüzden komşuları Sioux ve Cheyenne ile barış içinde bir arada yaşama stratejisi geliştirdiler. Ayrıca tüccarlar ve tüccarlar için dostça davrandılar. 1850’ye gelindiğinde 1.500 kadar Arapaho, Güney Platte Nehri ve Cherry Creek’in birleştiği yerde kamp kurdu. Kapsamlı kamp, ​​931 14. Cadde binasının şu anda bulunduğu araziyi içeriyordu. Arapaho’ya (ve onların müttefikleri Güney Cheyenne’e) Rockies’in doğu üssündeki Platte ve Arkansas nehirleri arasındaki bölge sözü verildi.

Yedi yıl sonra Cherry Creek ve Güney Platte’nin kumlarında altın keşfedildi. Altın arayanlar, (kürk tüccarlarıyla olan ilişkilerinden dolayı) hem Fransızca hem de İngilizce konuşabilen dost Kızılderililer tarafından karşılandı. Arapaho şefi Küçük Kuzgun, cömertçe dekore edilmiş çadırında yeni gelenleri ağırladı ve onlarla birlikte kendi evlerini ziyaret etti. Kısa bir balayıydı.

Arapaho kısa sürede saldırgan misafirlerinden bıktı ve beyazlar, Kızılderililerin yeni kurulan Denver şehrini terk etmesi gerektiğini düşündü. 1861 Fort Wise Antlaşması, Arapaho’yu Cherry Creek ve South Platte vadisindeki anavatanlarından kovdu ve onları Arkansas Nehri’nin kuzeyindeki güneydoğu Colorado’nun Sand Creek denilen bir derenin yakınında, çok daha küçük, daha kurak bir bölgeye hapsettiler. Pek çok Arapaho şefi anlaşmayı imzalamayı reddetti ve diğerleri daha sonra kendilerini “susuz toprak” dedikleri yere getiren anlaşmayı imzalamak için kandırıldıklarını iddia ettiler. 29 Kasım 1864’te üçte ikisi kadın ve çocuk 150’den fazla Cheyenne ve Arapaho, Sand Creek Katliamı olarak bilinen olayda öldürüldü. Ancak kalıp atılmıştı ve yerleşimciler orada kalacaktı.

Daha fazla kültürlenmek için tıklayın

Dumanla Haberleşme Nedir ? Nasıl Yapılır ? yazısı ilk önce Resimlink üzerinde ortaya çıktı.




Apple 16 inç Macbook Pro'nun tanıtımını yaptı
Apple 16 inç Macbook Pro'nun tanıtımını yaptı

Apple’ın heyecanla beklenen yeni 16 inç Macbook Pro’su nihayet kullanıcıların beğenisine sunuldu. İşApple’ın heyecanla beklenen yeni 16 inç Macbook Pro’su nihayet...

Redmi Note 7 Pro'nun Düşük Işıkta Harikalar Yaratıyor
Redmi Note 7 Pro'nun Düşük Işıkta Harikalar Yaratıyor

Çevrimiçi olarak paylaşılan bir fotoğrafa göre Redmi Note 7 Pro, düşük ışık koşullarında amiral gemilerini kıskandıracak bir performans sergiliyor. ...

WhatsApp'ın Açılış Ekranı Şimdi de 'WhatsApp Business'ta
WhatsApp'ın Açılış Ekranı Şimdi de 'WhatsApp Business'ta

WhatsApp'ın işletme sahipleri için geliştirilmiş olan versiyonu WhatsApp Business'ın iOS beta sürümü, yeni bir özelliğe kavuştu. Kısa bir süre sonra tüm kullanıcılara sunulacak olan...