Dünyanın En İyi 5 Süper Bilgisayarı

Dünyanın En İyi 5 Süper Bilgisayarı

Dünya'nın en güçlü 5 süper bilgisayarını sizler için derledik.

Merhaba sevgili takipçileri. Bu yazımızda dünya genelindeki en güçlü bilgisayarlardan bahsedeceğiz.

Teknoloji’nin bir hayli gelişmesiyle birlikte insanların yapması gereken hesaplamalar ve modellemeler de giderek karmaşık bir hal almaya başladı. Bu sorun ortadan kaldırmak için ise birçok güçlü bilgisayarın birleşmesi ve birbirleriyle uyumlu halde çalışması şeklinde ortaya çıkan süper bilgisayarlar geliştirilmiştir.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu süper güçlü bilgisayarlar, günlük kullanım için değil, çözülmesi çok uzun zaman alan matematiksel problemlerde, fizik bilimleriyle ilgili modellemelerde ve insan zekâsının yetmeyeceği karışık hesaplamalarda kullanılmak için tasarlanmıştır.

İşte sizler için hazırladığımız dünyanın en güçlü süper bilgisayarı

IBM SUMMIT

süper bilgisayar

Ridge ulusal laboratuvarındaki süper güçlü IBM Summit, saniyede 200 katrilyon işlem yapma kapasitesine sahip. Dünyanın en güçlü dizüstü bilgisayarlarından 1 milyon kat daha güçlü olan bu süper bilgisayar, 9 bin 216 Power 9 işlemciden ve 27 bin 648 Nvidia Tesla V100 grafik kartından oluşuyor.

Bu süper güçlü bilgisayar, ayrıca 250 pendabayt (262.144.000 GB) değolama kapasitesine sahiptir.

SUNWAY TAIHULIGHT

Sunway TaihuLight isimli süper bilgisayar, ilk sıradaki IBM Summit ile fazla rekabet edecek bilgisayarların başında geliyor. 1.31 PB (1.373.634,56 GB) RAM kapasitesine sahip bu süper güçlü bilgisayar, 20 PB (20.971.520 GB) depolama alanı barındırıyor.

Önerilen içerik:  Oyunları Rahatlıkla Oynayabileceğiniz En iyi 5 Orta Segment Telefon

Yaklaşık değeri 273 milyon dolar olan bu dev bilgisayar, 10 milyondan fazla çekirdekten oluşuyor.

IBM SIERRA

ibm sierra

Listemizin üçüncü sırasında ise yine bir IBM imzalı süper bilgisayar karşımıza çıkıyor. Lawrence Livermore Laboratuvarı’nda nükleer silah simülasyonları için bilim insanlarına hizmet veren IBM Sierra, 1 milyonu aşkın çekirdek barındırıyor.

TIANHE-2

tianhe-2

Çin’deki 1.300 bilim insanı ve mühendis tarafından oluşturulan Tianhe-2 süper bilgisayar, askeri uygulamalar ve simülasyonlar için hizmet veriyor. Temel olarak 32 bin Intel Xeon E5-2692 12C ile 2.200 GHz 48,000 Xeon Phi 31S1P‘den oluşan Tianhe-2, ard arda tam 3 kere dünyanın en hızlı bilgisayarı seçildi. Bu süper bilgisayarın değeri ise tam 390 milyon dolar.

AI BRIDGING CLOUD INFRASTRUCTURE (ABCI)

AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI)

Tokyo Üniversitesi tarafından derin öğrenme, makine öğrenmesi ve yapay zeka teknolojileri için kullanılan bu süper güçlü bilgisayar, 180 milyon dolarlık bir değere sahiptir. 2.176 Intel Xeon Gold ve 4.352 nVidia Tesla V100′den oluşan bilgisayar, 391 bin çekirdekten oluşuyor.

İçeriğimizin sonuna gelmeden önce dünya genelindeki en güçlü 10 bilgisayar hakkında da sizlere bazı bilgiler vermek istiyoruz. En güçlü 10 süper bilgisayarın 5 tanesine ABD ev sahipliği yaparken, 2 tanesine Çin ve 1’er tanesine de Japonya, Almanya ve İsviçre ev sahipliği yapıyor.




Samsung, 3 Ekranlı Katlanabilir Telefon Tasarımı Yapıyor
Samsung, 3 Ekranlı Katlanabilir Telefon Tasarımı Yapıyor

Yeni ortaya çıkan bir patent başvurusuna göre Samsung, esnek olmayan üç ekranlı bir telefon fikriyle ilgileniyor. ...

En Etkili Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri
En Etkili Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri

Programlı veya programsız bilgisayar hızlandırma yöntemlerini merak ediyorsanız sizler için seçtiğimiz bazı yönt Programlı veya programsız bilgisayar hızlandırma yöntemlerini merak...

NASA Uçuş Bilgilerini ‘Blockchain’ Teknolojisi İle Koruyacak
NASA Uçuş Bilgilerini ‘Blockchain’ Teknolojisi İle Koruyacak

NASA, uçuş verilerinin gizliliğini ve güvenliğini sağlamak için yeni girişimlerde bulunuyor. Blockchain adı verilen teknolojinin olası şifreleme özelliklerini araştıran NASA, yakın...