Hubble Uzay Teleskobu, devasa Einstein halkasını görüntüledi 2020

Hubble Uzay Teleskobu, devasa Einstein halkasını görüntüledi 2020

Hubble Uzay Teleskobu, ismini Amerikalı astronom Edwin Hubble’dan alan ve 1990 seneninde uzay mekiği Discovery tarafından yörüngeye yerleştirilen geniş çaplı bir teleskoptur.

Hubble Uzay Teleskobu, evrende bilinen en bütün ve en büyük Einstein halkalarından birini görüntüledi.

Ocak Takımyıldızı’nın hane sahipliği yaptığı GAL-CLUS-022058’e şeklinden dolayı “Molten Halkası” takma isimi verildiği, halkanın birbirlerine 4 milyar ışık senesi uzaklıkta bulunan, muhtemelen etkileşim içindeki 2 galaksinin görüntüsü olduğu izah etti.

einstein halkası

Hubble verilerini inceleyen araştırmacılar, “İlk sefer (teorik fizikçi Albert Einstein‘in genel görelilik kuramında varlığına konusunda teori ortaya koyulan bu nesnenin sıra dışı biçimi, çekimsel kırılma süreciyle izah edebilir. Bu süreçte, çok uzakta parlayan ışık, kaynak ile gözlemci arasındaki nesnenin çekim tesiriyle bükülür.” ifadelerini kullandı.

EINSTEIN HALKASI NEDİR?

Albert Einstein, uzaktan gelen bir yıldız ışığı bir gök cisminin yakınından geçerken, yerçekiminin ışığı bükerek yolunu değiştireceğini ve mercek tesiri yaparak ışığın parlaklığını arttıracağını ön gördü.

Einstein halkası; bir galaksi veyahut yıldız gibi bir kaynaktan bir başka galaksi ya da kara delik gibi devasa bir kütleden kaynaklı ışık kaynağının, yerçekimsel merceklemesine doğru giden ışığın deformasyonuna tecrübe ediyor.

The post Hubble Uzay Teleskobu, devasa Einstein halkasını görüntüledi first appeared on .




iPhone’da RAM Temizleme Nasıl Yapılır?
iPhone’da RAM Temizleme Nasıl Yapılır?

RAM temizleme işlemi, cihazınızı hızlandırmak için kullanabileceğiniz en basit yöntemlerden bir tanesidir. Pek çok kullanıcının aklında iPhone RAM temizleme işlemi nasıl yapılır...

Fiyat/Performans Oranı En Yüksek 6 Masaüstü İşlemci
Fiyat/Performans Oranı En Yüksek 6 Masaüstü İşlemci

Donanım tavsiye listelerimize bugün de işlemcilerle devam ediyoruz. Oldukça geniş bir bütçe aralığında, alanında en yüksek fiyat/performans oranına sahip 6 işlemciyi listeledik. ...

Telli Çalgıları Akort Etmek İçin 10 Uygulama (Android - iOS)
Telli Çalgıları Akort Etmek İçin 10 Uygulama (Android - iOS)

Gitar ve saz akort etmek için birbirinden farklı pek çok uygulama bulunuyor. Özellikle ses konusunda şan kulağı olmayan kişilerin ya da dinleyerek akort yapmaya zaman ayırmak istemeyenlerin...