Türk bilim insanlarından 'yapay tendon' hamlesi

Türk bilim insanlarından 'yapay tendon' hamlesi

İngiltere’de doktora yaptığı dönemde tendonunda oluşan yaralanma nedeniyle bilimsel çalışmalarını bu alana

İngiltere’de doktora yaptığı dönemde tendonunda oluşan yaralanma nedeniyle bilimsel çalışmalarını bu alana çeviren İzmir Ekonomi Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Burçak Alp, 2 yıl içerisinde “yapay tendon” geliştirmeyi hedefliyor.

University College London Doku Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başlayan Alp, tendonundaki yaralanmadan dolayı bu alanda çalışma karar verdi. Çalışmalarını bir grup bilim insanıyla yoğunlaştıran Dr. Alp, deve kuşu bacaklarını kullanarak kolajen üretti. Bilim ekibi, o dönem İngiltere’de bu kolajen için patent aldı.

Hedefleri yapay tendon üretmek

Alp, AA’ya yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Tendon yaralanmaları tedavi edilirken sağlıklı bir dokudan tendon parçası alınarak yaralı olan kısma aktarılıyor. Bu, hastada ekstra bir operasyon, tekrar bir ameliyat stresi ve ağrıya neden oluyor. Alınan parçanın sağlıklı sonuç verebileceğinin bir garantisi yok. Onun için 2 yıl içinde laboratuvar ortamında yapay tendon geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Hedeflerinin, üretilen kolajeni 3 boyutlu biyobaskı teknolojisi ile birleştirerek laboratuvar ortamında tendon altyapısını oluşturacak malzemeyi ürettikten sonra hücrelerin ilavesiyle yapay tendon elde edebilmek olduğunu dile getiren Alp, öğrencilerine 3 boyutlu biyobaskı yöntemi üzerinde eğitim verdiğini ve tendona yakın bir malzemeyi 2 yıllık süre sonra elde etmeyi planladığını kaydetti.

Önerilen içerik:  Bilim insanları, plastik malzemeye yürümeyi öğretti

“Çalışmamı Türkiye’de sürdürmek istiyorum”

Alp, İngiltere’de başlattığı çalışmayı Türkiye’de sürdürmeyi istediğini söyledi:

“Yaptığımız iş çok kapsamlı. Ülkeme dönmek hep aklımdaydı. Aslında fırsat yaratıldığı zaman Türkiye’ye dönmek isteyen çok bilim insanı var.”

2014 yılında İngiltere’den Türkiye’ye dönen ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü‘nde görev yapmaya başlayan Dr. Alp, Prof. Dr. Murat Bengisu ve Dr. Öğretim Üyesi Işınay Ebru Yüzay ile birlikte, 2 yıl içinde yapay tendon geliştirmeyi hedefliyor.




Yeni Tales of Oyunu, E3 2019'dan Önce Ortaya Çıktı
Yeni Tales of Oyunu, E3 2019'dan Önce Ortaya Çıktı

E3 2019 yaklaşırken stüdyolar oyunlarının reklamlarını yapmaya başlıyor. Elbette gizli tutulmasını isteyenler de yok değil. İsteği bu yönde olan Bandai Namco, bunu başaramamış...

Android Q, Gelişmiş Ses ve Görüntü Kalitesi ile Gelecek
Android Q, Gelişmiş Ses ve Görüntü Kalitesi ile Gelecek

Android Q ile birlikte telefonunuzun daha iyi görüntü vermesine ve daha iyi ses kalitesine sahip olmasına yarayacak özellikler geliyor. ...

Redmi’nin Son Üyesi Redmi 8A, TENAA’da Ortaya Çıktı
Redmi’nin Son Üyesi Redmi 8A, TENAA’da Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz haftalarda Note 8 Pro modelini tanıtarak bombayı patlatan Redmi'nin, bir süredir yepyeni bir giriş seviyesi cihaz üzerinde çalıştığı iddia ediliyordu. Bugün itibarıyla...