Youtuber Olmak Hakkında Bütün İpucu ve Detayları Açıklıyoruz

Youtuber Olmak Hakkında Bütün İpucu ve Detayları Açıklıyoruz

Youtuber olmak teknolojinin hayatımıza girdiğinden bu yana sağladığı avantajlardan birtanesi. Peki Youtuber olmak nedir? Youtube’a içerik üretmek nedir? Sevdiğin işi yaparak para kazanmak nedir? Bu makalemde bu bilgilere dair tecrübeye dayalı bilgiler vereceğim.

Youtuber Nedir? Youtuber Olmak Nedir?

Youtuber

Youtuber olmak çok basit tanımı ile video içerik tabanlı bir siteye içerik üreterek, bu içerikler üzerinden belirli gelirler sağlamaktır. Sistem aslında kendi içinde bir döngüye sahip. Madde olarak anlatmak gerekirse;

  1. İçerik üretip, Youtube platformuna yükledin
  2. Ürettiğin içerikler platformu kullanan kişiler tarafından beğenildi ve izlendi
  3. Sistemin dışında kalan firmalar, kuruluşlar, bireyler “Google, Youtube” platformuna reklam verdi
  4. Google bu reklamları, sizin ürettiğiniz içeriklere otomatik olarak ekleyip, reklamlardan elde ettiği gelirlerden sizlere pay verdi.

Tabi sizde daha sonrasında buradan elde ettiğiniz gelirleri;

  1. İşinizi ve platformunuzu büyütmek için danışmanlık hizmetlerine
  2. Telif sıkıntısı yaşamamak için ücretli fotoğraf sitelerine (stok görsel fotoğrafçılık)
  3. Üreteceğiniz içerik ile alakalı araç gereçlere (kamera, mikforon, ışık vb.)
  4. Kanalınızın daha çok yayılması için tekrardan “Google, Youtube” platformuna reklam vermeye harcadınız.

Sektörün genellikle bu tarzda ilerlemesi çok rağbet görmesine sebep oluyor, insanlar sadece içerik üretip para kazanıyorum diye düşünürken, arka planda bu pastadan herkes payını alıyor. Pastadan payını alan kişiler aldığı verimden memnun olduğu için kazancının bir bölümünü tekrardan sisteme sokuyor, buda sistemin kendi içinde bir döngüye sahip olmasına sebep oluyor.

Not; Harcadığınız gelirler bütün sektörlere göre örneklendirilmiştir. Eğer sadece video çekip yayınlıyorsanız, stok görsel fotoğrafa ihtiyacınız olmayacaktır. Eğer içerikleriniz sadece montaj programlarında uygulama gerektiriyor ise (dizi, film, oyun videoları vb.) kamera, ışık gibi araçlara ihtiyacınız olmayacaktır.

Youtuber Nasıl Para Kazanır?

Youtuber

Youtuber üretmiş olduğu içerikleri Youtube platformuna yükleyerek, içeriklere yerleştirdiği reklamlar üzerinden tıklanma başına ücret kazanıyor. Tıklama başına ücret kazancı net değil, içeriklere, bulunduğunuz ülkeye, reklamların tıklanma sayısına göre değişkenlik gösterebiliyor. Tek kazanç yolu bu değil. Kanalınız belirli bir abone ve izlenme sayısına ulaştıktan sonra ise dışarıdan reklam alabilirsiniz, ürettiğiniz içeriklerle aynı sektörde bulunan firmaların sizlere reklam vermek için hazır olduğuna emin olun, sadece kendinizi onlara ispatlamanız gerekiyor.

Örneğin;

  1. Oyunlar üzerinden içerik üretiyorsanız, bilgisayar satışı yapan, piyasaya oyun sürmek isteyen, kasa toplama vb. firmalar sizlere mutlaka reklam vermek isteyecektir.
  2. Kamp, Doğa, Gezgin gibi sektörlerde içerik üretiyorsanız, kamp malzemeleri satışı yapan, seyahat firmaları, pratik yiyecek satışı yapan vb. firmalar sizlere reklam vermek isteyecektir.

Youtuber Olma Hayali

Youtuber

Kısaca Youtube platformunun ve içerik üretmenin sistemini, yollarını söyledik. Birazda zihinlerinizde yer alan Youtuber olma hayallerinden bahsedelim. Youtube platformunda gezerken belirli videolara denk geldiniz, izlediğiniz içeriklerin birçoğunun gereksiz olduğunu, boş bir kurgu üzerine olduğunu, sizin daha iyisini yapabileceğinize inandığınızı düşünüyorsunuz. Bunlar herkesin bir şekilde zihninde kurguladığı gerçeklerdir. Sizlere kendi düşüncem olarak madde madde bir insan neden Youtuber olmak ister onları söyleyeceğim.

  1. Uzmanlık alanı ile yaptığı işi çok seviyordur ve bunu insanlara sunmak istiyordur.
  2. Popüler olmayı seven bir karakteri vardır, göz önünde bulunmayı sevdiği için kendisininde farkedilip bu platformda yer almasını gerektiğini düşünüyordur.
  3. Yaşamı boyunca sanayii tipi yerlerde çalışmaktan yorulmuş, ofis türü yerlerde kravat takmaktan sıkılmış, bütün şartlar altında patron, müdür ve bunlara yalakalık yapan kişilerden bıkmış usanmış, bu yüzden kendisine başka çıkış kapısı yaratmak istiyordur.

Bunun gibi birçok madde daha sayabilirim ama makaleyi uzatıp sizi yormamak için bu noktada bırakıyorum. İnsanlar yukarıda gördüğünüz ve diğer sebeplerden ötürü bu platformda yer edinmeyi kendisine uygun görüyor. Bunların çok doğru düşünceler olduğunu söyleyebilirim, sonuçta ortada bir pasta var ve kullanıma açık, birilerinin başardığı şeyleri sizde yapabilir ve daha iyi boyutlara taşıyabilirsiniz, yeterki bu işe girmeden önce araştırmanızı çok doğru yapın.

Youtuber Olmak İstiyorum, Nasıl Bir Yol İzlemeliyim

Youtuber

Arkadaşlar elimden geldiği kadar klişe cümleleri bırakıp bir arkadaş ile sohbet ediyor gibi konuşup bilgi vermeye çalışacağım.

Youtube içerik üretme konusu seçmek yapacağınız ilk adım. İçerik üretmek ile alakalı konular seçerken bu konular hakkında bilginizin olması size avantaj sağlayacaktır. Peki konu nasıl seçilir, nasıl araştırma yapılır, nelere dikkat etmek gerekir bunlarıda madde madde sıralıyorum.

1: Konu Seçerken Yeterince Araştırma Yapın

İlk olarak konu seçmeye ayıracağınız zaman çok önemli. Youtube’a gireceksiniz ve uzmanlık alanınız olsun veya olmasın popüler bütün kanallara, popüler olmaya doğru giden kanallara, belirli sektöre dair içerik üreten kanallara, bunların hepsine uğrayacaksınız. Videoları araştırmacı ruhu ile izleyip bu kanalların eksiklerini not edeceksiniz, bu alan ile alakalı nasıl yenilikler getirebilirsiniz diye düşüneceksiniz.

Dipnot: Kanallar belirli doygunluğa ulaştığı zaman kendini tekrar etmeye başlar, arzu etmiş olduğu izleyicisi sayısına ve kitleye ulaşmak, çoğu zaman “ben artık oldum” havası yarattığı için kanal sahipleri işlerini rutine döker, buradan bir açık yakaladığınız zaman değerlendirmekten korkmayın.

Örnek; Tarih ve savaş videoları hakkında içerik üreten kanallar oldukça fazla. Ama bu kanalların %80’i sadece bir mikrofon ile konuları anlatıp arka plana görsel koyuyor. Bütün kanallar kendini bu şekilde taklit edip içerik üretiyor. Siz bu konuda sektöre giriş yapmak istiyorsanız bu taklitlerden sıyrılmanız gerekiyor. Basit vektörel çizimler ile anlattığınız savaşa dair insanları konuşturabilir, savaşın olduğu harita içerisinde bir satranç tahtası planlayıp hikayeleri anlatırken, insanlara bunu video olarak eğlenceli bir şekilde yansıtabilirsiniz. Öğretim hayatınızda mutlaka tarih dersini eğlenceli bir şekilde anlatan hocaya denk gelmişsinizdir, onun gibi düşünün.

Örnek 2; Kendi mesleğimden örnek vereceğim. Ben reklam ajansında tasarımcıyım ve mesleğim gereği tasarım programlarına hakimim. (Adobe Photoshop, İllustrator, İndesign, After Effect, SonyVegas, Cinema 4D vb.) Youtube platformunda araştırma yaptığım zaman, League of Legends oyun montaj videoları yapan kanalları takibe aldım. Kanalların hepsi kendini bir şekilde taklit ediyor, “Belirli karakterlere ait videolar, 1000 IQ hareketler, Playzler, Sıçra playz, Komik anlar gibi” içerikler üretiyor. Buraya kadar herşey güzel gibi duruyor ama bu kanallar videoları hep oyuncunun gözünden gösteriyor, 2D olarak düşünebilirsiniz.

Burada sektöre ne gibi yenilikler getirilebilir diye düşündüğüm zaman, birkaç kanal gözüme çarptı ve bu kanalların ürettiği içeriklerin 3D olduğunu farkettim. Oyunun sağlamış olduğu yardımcı program “League of Director” oyunun tekrarını izlediğiniz zaman, kamera açılarını değiştirmenize izin veriyor ve ortaya muazzam 3D videolar çıkabiliyor. Bu montaj videoları emek isteyeceği için insanlar genelde uğraşmıyor o yüzden kolaya kaçıp 2D görüntü arkasına müzik koyup geçiyor. Eğer Youtube platformuna girmek isteseydim, kesinlikle bu fırsatı kaçırmazdım, bunun en büyük avantajı kanalın çok kolay yayılabilir olması.

Kanalın yayılabilir olması; Kanalda 3D montaj videoları yaptığınız zaman, oyunu oynayan insanlardan yapmış olduğu güzel hareketleri isteyebilirsiniz, insanlar kendilerini kanalda göstermek memnuniyetle size kaynak dosyaları gönderecektir. Yani sizin bir süre sonra içerik üretmek için kaynak aramaya ihtiyacınız olmayacak, zamanınızı sadece size gelen dosyalardan kurgu ve montaj yapmaya harcayacaksınız. Bir diğer avantajıda kanalın reklamını yaparken, bu oyunu oynayan yayıncıların videolarını montajlayıp, sonra Twitch kanalları üzerinden bağış yapıp “Hareketlerini montaj videomda yayınladım izleyebilir misin diye mesaj göndermektir. Eğer yayıncının internette tekrar videolarına denk gelmediyseniz direkt olarak, Montaj videosu yaptım izleyebilir misin diye gönderebilirsiniz.” Yayıncı sizin videonuzu ekranda açtığı zaman, anlık olarak bunu bütün takipçilerine izleteceksiniz, buda üretmiş olduğunuz içerik ile alakalı insanlarla direkt olarak görüşme fırsatı tanıyor. Yayıncı kazanıyor, sizde kazanıyorsunuz.

2: Konu Seçerken Finans Durumunu Göz Önünde Bulundurun

Belirli araştırmalar yaptınız ve düşüncelerinizde üreteceğiniz içerikler ile alakalı fikirler oluşmaya başladı diyelim. Sonraki adım olarak bu içerikler ile alakalı finans durumlarını gözden geçirmeniz gerekiyor.

Üreteceğiniz içerik montaj videoları ile alakalı ise; Sistem özellikleri yüksek bir bilgisayara sahip olmalısınız. Bilgisayarların render alırken ne kadar güç harcadığını tahmin edemezsiniz. Bazen bitmiş bir projenizin bile renderını almak güçlü bilgisayarlarda 5-6 saate kadar sürebiliyor. Eğer montaj video içerik üretmekle alakalı karar verirseniz, benimle iletişime geçtiğiniz takdirde size güçlü render sistem özellikleri önerebilirim, mesleğim gereği bu duruma aşinayım.

Üreteceğiniz içerik gezgin olmak, doğaları, tarihi anlatmak ile alakalı ise; Kanalınızdan belirli bir miktar gelir elde edene kadar bu masrafları cebinizden karşılamanız gerekiyor. Bilet fiyatları, Konaklama fiyatları, yurtdışı düşünüyorsanız ekstra masraflar vb. gibi. Kanalınız belirli bir abone ve izleyici sayısına ulaştıktan sonra bu masrafları cebinizden ödemeniz gerekmiyor, kanalınıza sponsor olup tanıtımını yaptırmak isteyen kişiler olacaktır. Benim abim bu platformla alakalı içerik üretiyor, neredeyse her hafta sonu kamp ve gezilere gidiyor ve cebinden 1 lira para çıkmıyor.

Üreteceğiniz içerik savaş, tarihi olaylar gibi sektörler ile alakalı ise; Youtube telif haklarına takılmamak için, stok fotoğrafları almanız, ücretli müziklere para ödemeniz gerekiyor. Bu içerikler ile alakalı ilk etapta ücret ödemek istemiyorsanız, www.pixabay.com gibi ücretsiz ve lisanssız fotoğraf sunan sitelerden faydalanabilirsiniz. Çok görsel seçeneği yok maalesef ücretli siteler gibi, ama ilk etapta işimi görür diyorsanız kullanabilirsiniz.

Üreteceğiniz içerik kamera karşısında konuşup insanları eğlendirmek veya bilgi vermek ise; Kamera, Işık, Aksesuarlar, Kayıt alacağınız mekan vb gibi masraflar doğuyor. Bunlarıda göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Dipnot; Arkadaşlar finans durumu bu işin en can alıcı noktası. Kişiler ilk etapta finans durumunu göz ardı edip direk platformun içerisine girmeyi düşünüyor, bu seneler önce platform yeni oluştuğunda mantıklı olabilirdi fakat artık sistem oturmuş durumda, bir denge ile anlatmam gerekir ise;

Sistem yeni oluşmaya başladığı zaman insanlar %85 oranında birşeyler izlemek için bu platforma giriyor, geri kalan %15 oranında insanlar içerik üretmek için giriyor ise

Günümüzde bu oran %50 – %50 oranlarına gelmiş durumda, bunu Youtube tarafından alınan önlemlerden de görebilirsiniz. Belirli bir izleyiciye ve aboneye ulaşmadan para kazanmayı kapatmak vs gibi.

Dolayısıyla bu haddinden fazla bilgi kirliğine yol açıyor. Herkes para kazanmak için birbirini taklit ediyor, birbirlerinin anlattığı konuları anlatıyor, hiçbir araştırma ve finans durumunu göz önünde bulundurmadan kendinden veya arkadaşlarından almış olduğu gaz ile bir yola çıkıyor ve birkaç içerik ürettikten sonra pes edip gidiyor. İyice araştırma yapın derken bunlarıda kastediyorum.

Finans durumunu göz ardı etmeden konu seçin, ve sizi üzmeyecek miktarlarda finans kaynağı ayırın. Bir anlık gaz ile yola çıkmayın, gaz almak güzeldir iyidir kendinizi diri ve inançlı hissedersiniz, ama arkasını tamamlamadığınız sürece bir anda yok olup gidecektir.

Gazınızı alın, fikirlerinizin ve inancınızın sıcaklığıyla perçinleyip tutuşturun ve bir alev olarak girin.

3: Konu Seçerken İçerik Zamanlamasını Göz Önünde Bulundurun

Araştırmış olduğunuz, içerik üretmeyi düşündüğünüz konuyla alakalı içerik zamanlamasını planlayın. Eğer bu içerikleri üretmek sizi yıpratacak ve devamlılık sağlamakta zorlayacaksa bu konulardan uzak durun eleyin, hedefinizi değiştirin. Bu işe tek başına girmek yerine ekip olarak girmeyi düşünüyorsanız biraz daha rahatlayabilirsiniz. Bir sonraki madde de ekip olarak girmenin faydalarını söyleyeceğim.

Örnek; İçerikleriniz insanlara ücretsiz eğitim videosu çekmek ile alakalı diyelim, mevcut işinize göre bunun planlamasını iyi yapın ve ders programları çıkarın. (Pazartesi günü kurumsal logo hazırlama dersi, Perşembe günü kurumsal kimlik hazırlama dersi, Pazar günü kurumsal katalog hazırlama dersi vb. gibi) Mevcut işinize göre bu zaman ve takvimi ayarlayın, neler öğreteceğinize dair projeleri kafanızdan tasarlayıp önceden çekim işlerini halledin, ilerki dönemlerde ilgilenmeniz gereken başka işleriniz olursa, önceden hazırlamış olduğunuz içerikleri yayınlayabilirsiniz, bunu size faydası olacaktır.

Örnek2; İçerikleriniz oyun video montajları ile alakalı diyelim, göz önünde bulunmak için haftada en az 3-4 paylaşım yapmanız gerekiyor ve bu gerçekten sizi yeterince yorucak. Oyun kurgularını seçmek, video programlarını düzenlemek, videonun her sahne ve karesine ekstra olarak sesler koymak, bu sesleri araştırmak indirmek, video düzenlemesinden sonra render almak, yayınlamak, sosyal medya hesaplarına yükleyip oradan takibini yapmak bunlar zahmetli ve zaman isteyen işler. Dolayısıyla mevcut işinizde çalışıp ekstra olarak bunları yapmanız demek kendinize ait hiçbir zaman kalmaması anlamına geliyor. Gündelik hayatınızda, işinizde, arkadaşlarınızda aranızda yaşadığınız problemleride eklersek, bir süre sonra muhtemelen sıkılıp bırakacaksınız. O yüzden kurgunuzu iyi yapın ve mümkünse ekip olarak çalışın

Dipnot: İnsanlar bu işe girerken ilk etapta ek gelir elde etmek amaçlı, kanalın gidişatına ve elde ettiği kazanca göre mevcut işinden ayrılıp, bütün işini bu platforma yöneltmeyi düşünüyor. Bu anlaşılabilir bir durum ama kanalınızın da işiniz olduğunu göz önünde bulundurarak hareket edin. Bu işler artık bir anda olmuyor, eğer gerçekten birşeyler başarmak istiyorsanız ilk başlarda çok yorulacaksınız, çok emek harcayacaksınız ama unutmayın ki;

Kana bulanmadan, Zaferin tadını alamazsınız.

4: Konu Seçerken Ekip Çalışmasını Göz Önünde Bulundurun

Youtuber

Birlikten kuvvet doğar arkadaşlar. Girmeyi düşündüğünüz konu ile alakalı mutlaka ekip çalışmasını düşünüp planlayın. Bugün bile gördüğünüz birçok kanalın arka planında yer alan ekipler mevcut. Siz kamera karşısında tek kişiyi görüyorsunuz belki ama, arka planda Editör, Metin yazarı, İçerik planlayıcısı vb. gibi kişiler mevcut. Sizin bu işe tek başınıza girmeniz demek bütün herşeyle tek başına uğraşacağınız anlamına geliyor ve bu oldukça yorucu. Eğer girmeyi düşündüğünüz konu ile alakalı ekip çalışması düşünmüyorsanız bu planlamayı dikkate almayın, ama içerikleriniz vakit alıp uğraştıracaksa çevrenizde aklınıza ve kafanıza yatan insanlar ile görüşün, fikir alışverişleri yapıp beraber birşeyler planlayın ki, kanalınızın hedeflerinize kısa vadede ulaşmasını sağlayın.

Seçmiş olduğunuz konu ne olursa olsun ekip çalışması her zaman avantajlı olacaktır. Oyun montaj videoları yapıyorum tek başıma halledebilirim diye düşünebilirsiniz lâkin işe diğer pencereden bakmak gerekir ise;

Kanalınızı açtınız ve oyun montaj videoları yapıyorsunuz. Eğer bununla alakalı aynı mesleğe sahip insanları bir arada toplayıp beraber yaparsanız, kanalda bütün günlerinizi bu işe harcayıp haftada 2-3 video paylaşmak yerine, hergün video paylaşabiliyorsunuz. Hergün yeni içerik, hergün farklı bakış açısı, bunun kanalınıza getireceği faydaları saymakla bitiremem.

Sadece bunun planlamasını çok iyi yapmanız gerekiyor

A: A kişisi içerik üreticisi
B: B kişisi içerik üreticisi
C: C kişisi haftanın 3 günü vaktini içerik üretmeye harcıyor, geri kalan vakitleri montajda kullanılacak videolara hazır tema üretmek, montaj içerik dosyalarını hazırlamak (müzikler, sahne geçişleri, vb. gibi) için kullanıyor
D: D kişisi içerik üretmeyen ama arka planda görev alan destek elemanı olsun. Sosyal medya yönetimleri, oyunculardan gelen videoların kullanılabilirliğini, reklam işlerini, rakip kanal analizlerini, danışmanlık hizmeti alıyorsanız bunların takibini, video yükleme vb. geri kalan işleri yapsın.

Bunun gibi veya bundan daha farklı planlar kanalınızın istediğiniz aşamaya rüzgar hızıyla gelmesini sağlayacaktır. Üstelik dönemsel işlerinizde içerik üretemeyeceğiniz zaman birbirinize destek olacaksınız. Sakın bu kadar kişiyle kanal ne kazanır, kişi başı ne kadar para kalır diye düşünmeyin, ücret kazanacağınız tek alan Youtube reklam gelirleri değil, kanalınız belirli potansiyele ulaşırsa elde edeceğiniz gelirler sizleri fazlasıyla doyurur.

Dipnot; Ekip kurmayı ve yönetimini sağlamayı zor bir iş olarak görmeyin. Narsist, Egoist, Bencil yapıda olan insanlar ile zaten bu işlere girilmez. İnsanlara hizmet üretmek profesyonellik ister. Başarıya aç olan, arzusu olan, yaşadığı hayatı biraz daha güzelleştirmek isteyen, bunun için mücadeleyi göze alan bilgili insanlar ile iletişime geçip birşeyler yapmaya çalışın.

Bizim ekibimiz 6 kişi, yaklaşık 7 senelik arkadaşlıklarımız var, daha birkere bir iş ile alakalı birbirimizi kıracak tartışmalara girdiğimizi hatırlamıyorum. Herkes profesyonel düzeyde işini yapıp kenara çekiliyor.

Fikirler konusunda ters düştüğümüz durumlar oluyor, ama bu durumlarda birbirimizi kıracak ve parçalayacak durumlara girmektese, fikirleri ayrıştırıp parçalamayı tercih ediyoruz. Sonra parçaladığımız bütün fikirlerden ilham alıp, ortada tek bir bütün fikir yaratıyoruz.

Teoride her şeyi yaparım, her şey bende rahat olun
diyen insanlar hakkında tekrar düşünün,
Hayat Pratiktir.

5: Konu Seçerken Kanal Adınızı Detaylı Planlayın

Bu konuda hakkında çok detaylı bilgilere girmeyeceğim, Kanal adınız insanların hafızasında yer edinme şeklinizin ilk yoludur. Eğer herkese hitap etmek istiyorsanız, Siyasi, Ayrılıkçı, Din, Dil vb. gibi kanal isimlerinizden kesinlikle uzak durmanız gerekir.

Ama bir yandan sadece belirli bir kesime hitap etmek istiyorsanız, bu seferde kanal isminizin herkese hitap etmesinin bir faydası olmayacaktır.

Örnek; Hedefiniz sadece Türk ulusunun tarihini ve töresini anlatmak ise, kanal adınızın “Bilgi burada, Tarih bilgileri, Bilinmeyen Tarih, Tarih’in Tozlu Kanalı” gibi isimler size çok fayda sağlamayacaktır. Bunun yerine “GökTürks, TürkOtağı, AşinâBoyu, Gökbörü” gibi isimlerin daha fazla faydası olacaktır.

Dipnot; Kanal isminizi kullanırken ileride ortaya doğacak fırsatlar için mutlaka bir yandan internet sitesi ve seo planlaması yapın. Kullanacağınız isimle alakası gerekirse domain (alan adı) alın. Google arama motorundaki anahtar kelimesine de dikkat edin, bu size ileride muazzam avantaj sağlayacaktır. Eğer kanalınız ile alakalı ileride bir internet sayfası açarsanız, bence mutlaka açmalısınız burada da ayrıca gelir elde etme potansiyeliniz var. Gereksiz kelimeleri bir araya toplayıp kanal adı üretmektense, ilerleyen dönemlerde seo ayarlarınıza uygun isim seçmeniz daha faydalı olacaktır.

Konumu Seçtim, Bireyselim veya Ekibimi Ayarladım, Şimdi Ne Yapmam Gerekiyor?

Youtuber

Bunun gibi soruları aşağıda soru cevap şeklinde açıklayacağım. Şu aşamada yapmanız gerekenlere tavsiye olarak, içerik üretmeye başlayın, videolarını yükleyin ve geri dönüşlere bakın. İnsanlardan gelen geri dönüşler doğrultusunda aylık planlamalar yapıp ona göre hareket edin. Kanalınıza belirli düzeyde içerik eklediğiniz zaman kanalınızın reklamını yapmaya başlayabilirsiniz. Ekip çalışması bu taraftada çok iyi olacaktır. Ekibin içinde yer alan kişilerin reklam miktarını paylaşması hem sizi rahatlatır, hem kanalınızın reklamlardaki sürekliliğini arttırır.

Youtuber Olmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Youtuberlar ne kadar kazanıyor?

Bunun net rakamını söylemek mümkün değil. Kanalın ürettiği içeriğe göre, bulunduğu ülkeye göre değişiyor. Bazı kanallar 1000 görüntülenme başına 2 dolar kazanırken, bazı kanallar 5-10 dolar arası kazanabiliyor. Reklamlara tıklanma sayısıyla değişkenlik gösterebilen bir durum.

Youtuberlar sadece görüntülenmeden mi para kazanıyor?

Hayır. Youtuberlar kanalda ürettikleri içeriklere göre, ek olarak almış olduğu sponsor reklamları, tanıtım ücretlerinden de para kazanabiliyor. İşleri biraz büyüttükten sonra kanallarını diğer platformlara taşıyıp gelir havuzunu genişletebiliyolar. (Film çekmek, Müzik yapmak, İnternet Sitesi Açmak, Diğer sosyal platformlarda tanıtım reklamları yapmak vb. gibi)

Kaç yaşında Youtuber olunur?

Youtuber olmak için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Çocuklar için eğlence ve eğitim ile ilgili içerik üreten kanalların video yüzü genellikle çocuklardır. Ebeveynleri tarafından yönetilen kanalda, kanalın gerçek yüzünü çocuklar yansıtır.

Youtuber olmak nedir?

Video paylaşım içerik tabanlı Youtube sitesine, “Eğlence, Bilim, Sohbet, Sanat, Teknik Bilgi, Bilişim, Tarih, Gezi, Kültür vb.” alanlarda içerik üreten, bu içeriklere yerleştirilen reklamlar üzerinden belirli gelir elde eden kişilerdir.

Youtuber olmak kaç para?

Youtuber olmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Kanal açıp içerik üretmek tamami ile ücretsiz. Youtuber olmak için harcadığınız para, üreteceğiniz içeriklerle alakalı gerekli ekipmanları sağlamak için olacaktır.

Youtuber ne iş yapar?

Youtuber video paylaşım tabanlı Youtube sitesine izleyicilerin ilgi alanlarına göre içerik üretir. Üretmiş olduğu içeriklere yerleştirilen reklamlar üzerinden belirli gelir elde eder.

Youtuberlık meslek mi?

Evet Youtuberlık bir meslek. Ülkelerin youtube kanallarının kazançlarından vergi alması, Birçok sanatçının kendi işlerini bırakıp bu youtube platformuna kanal açıp içerik üretmesi, Youtube kanallarından yüksek gelir elde etmesi, bu işi artık mesleğe dönüştürdü.

YouTube para kazanmak için kaç abone lazım?

Youtube’da para kazanmaya başlamak için, Youtube kanalınızda izlenme sürenizin en az 4.000 saat olması ve 1000 abone sayısına sahip olmanız gerekiyor. Para kazanmak bu özellikler ile beraber Google Adsense hesabınızda olması lazım.

Youtuber olmak için ne yapmam gerekiyor?

Youtuber olmak için ilk sahip olmanız gereken bir Youtube kanalı açmak. Sonrasında üreteceğiniz içerikler ile alakalı fikir sahibi olmanız gerekiyor. Youtube kanal açmak ile alakalı yazmış olduğum detaylı makalemi bu link üzerinden okuyabilirsiniz.

Sevgili okuyucular, bu makalede elimden geldiği kadar Youtuber olmak ile alakalı konuları anlatmaya çalıştım. Youtube kanalı açmak için fikirler hakkında detaylı bir makale daha yazacağım. Umarım vermiş olduğum bilgiler sizi tatmin etmiştir. Konu ile alakalı eleştiri, bilgi sunmak isteyen arkadaşlar yorum kısmında belirtebilirsiniz, hepinize mutlu günler diliyorum.

Diğer faydalı bilgiler haberleri için bu linki takip edebilirsiniz.

Youtuber Olmak Hakkında Bütün İpucu ve Detayları Açıklıyoruz yazısı ilk önce Resimlink üzerinde ortaya çıktı.




Geçmişten Günümüze Akıllı Telefonların Radyasyon Değerleri
Geçmişten Günümüze Akıllı Telefonların Radyasyon Değerleri

Bugün günlük hayatımızdaki birçok işi kolaylaştıran ve hızlandıran akıllı telefonlarımızın belli radyasyon yayma seviyelerine sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, hangi telefonun...

Snapdragon 855 Plus'lı İlk Telefon, Asus ROG Phone 2 Olacak
Snapdragon 855 Plus'lı İlk Telefon, Asus ROG Phone 2 Olacak

Mobil platformda bulunan işlemciler artık çok daha hızlı. ASUS ise yepyeni ve fazlasıyla özel bir yonga setini kullanacak olan ilk akıllı telefon üreticisi olma unvanına sahip olacak. ...

Uzmanlara Göre Dijital Asistanlara Karşı Kibar Olmalıyız
Uzmanlara Göre Dijital Asistanlara Karşı Kibar Olmalıyız

Akıllı telefonlar, internet ve gelişen yapay zekâ ile birlikte dijital asistanların yapabileceklerinin sayısı her geçen gün artıyor. Dijital asistanlar geliştikçe onları kullananların...