Microsoft’un Yeni İşletim Sistemi Windows Core - Özellikleri

Microsoft’un kişisel cihazların mobilleşmesiyle birlikte işletim sistemi konusunda bir atak yapmak için çalıştığını biliyorduk. Bu çalışmalar son derece sessiz bir şekilde gerçekleştiriliyordu. Tayvan’da düzenlenen Computex 2019 fuarında, Windows Core OS için ilk detaylar açıklandı. Gelin yeni Windows’a ilk defa birlikte göz atalım.


2017’de Microsoft’un mobil cihazlardaki başarısız girişimleri artık yeni bir strateji ihtiyacı doğurmuştu. Bu ihtiyaç doğrultusunda firma daha hafif, daha stabil, daha uyumlu bir sistem için çalışmalara başlamıştı. Bir yandan Windows 10 ile bilgisayardaki pazar hakimiyetini sürdüren Microsoft, diğer taraftan gizemli bir işletim sistemini hayata geçirmeye devam etti.

Tayvan’ın başkenti Taipei’de düzenlenen Computex 2019’da onlarca yeni Windows ekosistemine dahil olacak bilgisayar tanıtıldı. Bu bilgisayarlar, Windows’un gelecek yıllarda daha önemli bir noktaya geleceğini gösteren önemli bir işaret. Microsoft’un son açıklamalarından hareketle Windows yoluna “Core OS” ya da Türkçesiyle “Çekirdek İşletim Sistemi” adıyla devam edecek. 


Microsoft yetkilileri, Computex 2019 (Sağdaki bilgisayarlarda Windows 10 var, yanlış olmasın.)

Bilgisayarlarda yaşanan donanımsal değişimn ve devrimlere daha uyumlu olması beklenen Windows Core OS, hepimiz için iyi bir haber. Zira Microsoft, ilk defa resmi bir şekilde Core OS’nin nihai sürümü için çalışmaları başlattığını duyurdu. 

Fuarda yapılan açıklamalara eş zamanlı olarak Windows Blog üzerinde yayımlanan bir içerikte, Core OS’nin bazı özellikleri de ortya çıkmış oldu. Dizüstüler, katlanabilir telefonlar, çift ekranlı bilgisayarlar ve daha fazla mobil cihaz türü için özelleştirilmiş bir deneyim sunulacağı kesinleşti. 

Windows Core OS ile birlikte Windows Lite da ortaya çıktı:

Bir süredir beklenen stabil işletim sistemi Windows Lite’ın da ilk resmi detayları bu açıklamalar sırasında belli oldu. Core OS’nin daha hafif bir sürümü olacak Lite, daha modern ve anlaşılabilir bir arayüzle, daha yaygın cihazlarda kullanılabilecek. 

Windows Blog’da yayımlanan makalenin şu kısmı oldukça önemli:

“Modern ekosistemler, kullanıcıların temel ihtiyaçlarını her türlü kişisel cihazlarından karşılamasını, anlık güncelleme desteğini, saldırılara karşı standart güvenlik korumalarını, hızlı bağlantıları, 5G’yi, daha hızlı Wi-Fi erişimini talep ediyor. Microsoft, bu modern işletim sistemi gereksinimleri için araştırma yapıyor, elektronik dünyasında yaşanan gelişmelere uyacak yeni deneyimler üzerinde çalışıyor, güçlü bilgisayarlar, bulut sistemleri ve yapay zekanın gücünden faydalanmak istiyor.”

Windows Core OS temel olarak şu özelliklere sahip olacak:

  • Sorunsuz güncelleme,
  • Varsayılan standart güvenlik koşulları
  • Her zaman internete bağlı kalma
  • Sürdürülebilir performans geliştirmeleri,
  • Bulut sistemleri entegrasyonu
  • Yapay zeka entegrasyonu
  • Üst düzey uyumluluk
  • Donanımsal değişimlere uyumluluk (Form factor uyumluluğu)

Microsoft her ne kadar Windows Core OS ismini kullanmaktan çekinse de “modern OS” kalıbını sık sık vurguluyor. İşletim sisteminin henüz resmileşmese de yapılan güncelleştirmeleri 1 dakika içerisinde cihaza kurabileceği de fuarda konuşulanlar arasında. 

2020’den önce deneyimlemek imkansız. Windows kullanıcıları için bu daha bir başlangıç:

2019’da Windows Core OS’nin güncellemelerde sunulmayacağı konusunda bilgiler kesinlik düzeyine ulaştı. Öyle ya da böyle, önümüzdeki yıl Dünya Haritası üzerindeki çoğu bölgede 5G gibi bağlantı standartları yaygınlaştığında yeni nesil işletim sistemlerinin de sayısı artacak. Core OS’nin önemli ve yaygın bir parçası olması beklenen Windows Lite ise Ekim 2019’da ilk örnekleriyle karşımıza çıkabilir. 

Windows cephesinde işler iyice kızışırken, biz de gelişmeleri heyecanla takip ediyor olacağız. Detaylardan haberdar olmak için Webtekno’yu takip etmeye devam edin.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Vodafona'dan 1 Kişiye 5 Yıllık Bedava İnternet Hediye
Vodafona'dan 1 Kişiye 5 Yıllık Bedava İnternet Hediye

"Seviyorum İnterneti" platformu aracılığıyla, bir kişiye tam 5 yıl boyunca kullanabileceği internet hediye edecek. ...

Hasan sabbah ve haşhaşi suikastçileri 2021
Hasan sabbah ve haşhaşi suikastçileri 2021

Haşhaşi ve Hasan Sabbah, Kim olduklarını katiyen bilemezsiniz. Onları tanıyan kişi sayısı bir elin parmağını geçmez. Hedefi olduğunuzu  anladığınızda artık soluk aldığınız...

OnePlus'tan Geliştiriclere Büyük Ödüllü Yarışma
OnePlus'tan Geliştiriclere Büyük Ödüllü Yarışma

5G teknolojisi, bu yıl düzenlenen MWC 2019 ile birlikte tam olarak teknoloji dünyasının gündemine oturdu. 5G'ye en az diğer üreticiler kadar önem veren OnePlus, düzenlediği "Yarının 5G...