Apple, XS ve XR Modellerinin Performanslarını Sınırlayacak

Eskiyen pillerde güç dalgalanmalarının ve ani kapanmaların önüne geçmek isteyen Apple, iOS 13.1 ile birlikte XS ve XR modellerinin CPU performanslarını sınırlandıracak. Geçtiğimiz yıllarda da aynı özelliği eski modeller için getiren Apple, eski cihazların performansını yavaşlattığı iddiasıyla büyük tepki toplamıştı.


Apple, geçtiğimiz günlerde son model iPhone 11’leri tanıtmış ve en güncel işletim sistemi olan iOS 13’ü tüm uygun cihazlar için yayınlamıştı. Karanlık mod ve daha iyi performans gibi pek çok özellik sunan iOS 13’ün ardından dev şirket, gelecek hafta iOS 13.1’i yayınlamayı planlıyor. Bu ara sürüm ise bir önceki model XS ve XR’lar için önemli bir değişikliği içeriyor.

24 Eylül tarihinde gelmesi beklenen iOS 13.1, bu cihazlar için CPU kısıtlama özelliğini beraberinde getirecek ve XS ve XR modellerinin ani kapanmalarına karşı cihazların işlemci kullanımlarını sınırlayacak. Bu sayede zayıf pil tespit edilen cihazlarda ani kapanmalar yaşanmayacak, fakat kullanıcılar performanstan ödün vermek zorunda kalacaklar.

Apple, bunu daha önce yapmıştı:

iPhone İşlemci Kısıtlaması

Bilmeyenler için Apple, tartışmalara yol açan bu özelliği ilk kez 2017 yılında getirmiş ve bu sorunla karşılaşanlar için garanti kapsamında olmayan, indirimli 29 dolarlık batarya değişim hizmetini sunmuştu. Tartışmalarsa, Apple’ın kullanıcılarını daha yeni bir iPhone satın almaya ikna etmek amacıyla eski iPhone’ları yavaşlattığı iddiasıyla ortaya çıkmıştı.

Kullanıcıların bilgisi olmadan bu özelliği devreye sokan Apple, daha sonra geri adım atmış ve ani kapanmalara neden olsa dahi bir güncelleme ile bu özelliğin devre dışı bırakılmasına olanak sağlamıştı. Aynı şekilde bir yıl yaşlanan iPhone X ve 8 modelleri de bu güncellemeyi geçtiğimiz yıl almışlardı.

Aynı hataya tekrar düşüp tepki toplamak istemeyen Apple, bu güncellemeyle birlikte zayıf pil algılanan cihazlarda CPU kısıtlayıcısını otomatik olarak etkinleştirecek ve daha sonrasında kullanıcılar, bu özelliği tekrar devre dışı bırakabilecekler. Yani bir anlamda da özellik, “otomatik” olarak devreye girecek.

Modeli eskidikçe telefonun performansını düşüren Apple, bu özelliğin kullanıcıların yararına olduğunu ve ani yükselen güç taleplerini sınırlamak amacıyla yapıldığını söylüyor. Son olaraksa birkaç yeni özellik ve düzeltme içeren iOS 13.1’in 24 Eylül’de yayınlanması bekleniyor.




Anthem'in VIP Demosu Oyuncular İçin Problemli Başladı
Anthem'in VIP Demosu Oyuncular İçin Problemli Başladı

Electronic Arts'ın uzun süredir beklenen yeni oyunu Anthem'in, özel olarak davet edilenler ve ön sipariş verenlerden oluşan VIP Demo dönemi başladı. Her şey güzel gidiyordu ancak yoğunluk...

Vivo X60, X60 Pro ve X60 Pro +: Özellik Karşılaştırması 2021
Vivo X60, X60 Pro ve X60 Pro +: Özellik Karşılaştırması 2021

                  Vivo X60 Vivo X60 Pro Vivo X60 Pro + BOYUTLAR VE AĞIRLIK 159,6 x 75 x 7,4 mm, 176 g 158,6 x 73,2 x 7,6 mm, 178 g 158,6 x 73,4 x 9,1 mm, 191 g GÖRÜNTÜLE  6,56...

Google, Android Geliştirici Panolarını 6 Aydır Güncellemiyor
Google, Android Geliştirici Panolarını 6 Aydır Güncellemiyor

Android Developers adlı internet sitesi, Google’ın işletim sistemi Android’in hangi sürümünün kullanıcılar tarafından ne kadar benimsendiğini ayrıntılı olarak anlatan bir panoya...